Extraescolars. Quantes? Com escollir-les?

Les extraescolars són aquelles activitats organitzades per l’Ampa conjuntament amb l’escola i que es fan fora de les hores de classe: als descansos, d’abans i després de dinar, o bé després de les classes de la tarda.

Cada curs s’informa des de l’escola de l’oferta d’activitats extraescolars que s’han programat i de com fer la inscripció. Les famílies, al llarg del curs, poden rebre informació sobre el que fa el seu fill o filla en cada activitat.

L’objectiu cada curs és que les activitats extraescolars siguin el més variades possible. Les més comunes són les d’aprenentatge d’idiomes i d’esports que amplien els coneixements i les habilitats dels vostres fills.

Quins avantatges comporta una activitat extraescolar?

Alguns avantatges significatius són:

1. Relacionar-se, aprendre, d’altres maneres i amb altres persones, normes, valors i pautes socials.

2. Trobar nous amics.

3. Descobrir nous interessos i habilitats.

Com triar les activitats? Alguns consells …

Una bona manera d’encertar l’activitat extraescolar és preguntar-li directament quina activitat vol fer. No és aconsellable obligar a escollir una activitat. És més profitós escoltar les seves preferències i motivar-los per fer l’activitat.

El caràcter i les habilitats de cada alumne poden servir de referència a la família a l’hora de triar una activitat per a ell.

Algun altre factor a tenir en compte és que hi ha activitats que poden afavorir la personalitat de l’alumne.

Alguns exemples:

Pels nens i nenes que són més aviat tímids i introvertits, les activitats més adequades segurament seran les que es practiquen en grup, ja que els ajudaran a relacionar-se amb d’altres companys i a vèncer les seves pors i temors.

Pels nens i nenes més aviat mandrosos, pot ser recomanable practicar activitats individuals, que l’obliguin a esforçar-se i no es pugui escudar en el grup, com per exemple activitats artístiques o pintura.

Aquells nens i nenes amb tendència al nerviosisme o a l’agressivitat, les activitats més adequades són aquelles que els obliguin a dominar-se en situacions en què hi ha una certa tensió com en els escacs…

Quantes activitats extraescolars ha de fer un alumne?

Cada alumne és diferent. Es sol recomanar fer servir les activitats extraescolars per garantir un entorn educatiu, de relació i lúdic per nens i nenes. Cal tenir en compte, però, de no sobrecarregar-los.

Alguns experts recomanen que les hores que dedica un alumne a activitats extraescolars no haurien de superar les 3-4 hores setmanals. Recordeu que els fills necessiten temps lliure i també temps per estar amb la família.

Font: Recomanacions del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Referències i articles:

Recomanacions per triar activitats extraescolars. Publicat al Blog de l’Institut Català de la Salut publica. Aquest article reflexiona sobre diversos aspectes que mares i pares haurien de tenir en compte abans de triar les activitats extraescolars dels seus fills.

Els escacs, un magnífic entrenament mental per als teus fills. Article de la Fundació Faros sobre els beneficis i les habilitats que potencia aquest joc. 

Tornem a classe de mecanografia? Aquest article publicat al diari ARA explica que els cursos d’escriure a màquina van minvar fa unes dècades, però arar tornen adaptats a l’ordinador. Les ensenyances antigues es renoven i s’implanten novament adaptades als nous temps i a les noves tecnologies. 

Eduquem més enllà de l’horari lectiu. Llibre Blanc, publicat fruit d’una col·laboració de la FaPaC i la Fundació Catalana de l’Esplai. La reflexió es centra en els espais i activitats principals que constitueixen el “més enllà de l’horari lectiu”.